Képben vagyok

 

 

Miért, mitől jó nekem, illetve gyermekemnek?

 

Életünk során számos esetben kerülünk olyan helyzetbe, amikor azt érezzük megakadtunk, megrekedtünk, tehetetlenek vagyunk. Ezen érzés előidézői többfélék lehetnek: lehet egy élethelyzeti krízis, döntési kényszer, amikor felmerül a hogyan tovább? Lehet, hogy döntési helyzetek - munkahely, párkapcsolat, gyermekvállalás stb. - bénítanak minket, illetve egy döntés következményeit viseljük -válás, új lakókörnyezet stb.-, valamint olyan trauma ért, mellyel az adott formában nem tudunk megbirkózni - gyász, veszteség, betegség stb. -.

Ilyen esetekben szükséges és segítséget nyújt, ha mélyítjük, kitágítjuk önismereti tudásunkat, melynek köszönhetően megtaláljuk azokat a pszichés energiabázisokat, amelyek a sérülésben gyógyírt jelenthetnek. Fel kell kutatni, és aktivizálásra kell bíztatni az önvédelmi rendszert, egy személyre szabott énvédő mechanizmust tudunk önismeretünknek köszönhetően kifejleszteni, miközben szembekerülünk a valódi énünkkel. Így felismerjük miben rejlik erősségünk, melyek a gyengeségeink, miért ragaszkodunk félelmeinkhez, és miért alkalmazkodunk számunkra vállalhatatlan helyzetekhez.

 Cél szerint lehet: 

  • Önismereti : az alkotási folyamat, majd az alkotást követő meg és átbeszélés (disszkusszió) során új és új, addig rejtett látens, tudattalan értékeink, tulajdonságaink válnak tudatossá, melyeket értelmezve életünk minőségét befolyásoló problémáinkat átdolgozzuk, számunkra helyes mederbe tereljük
  • Személyiség ill. kreativitás fejlesztő. Gyermekeknél: szorongó vagy éppen hiperaktív; mozgáskoordinációs problémával küzdő; általános tájékozatlanság esetén; gondolkodási folyamatok gátoltsága; szociális éretlenség, kommunikatív képesség zavara, orientációs problémák stb.
  • Terápiás: a LÉLEKNEK: adott problémára koncentrál, az elakadásokat megszünteti, feloldja és átdolgozza. Emellett természetesen elkerülhetetlen olykor a katarzis, a meglepetésszerű felismerés önmagunkkal szemben (önismeret). A TESTNEK: Zenével kombinálva hatásos várandós anyáknak – már fogantatásunk befolyásolja későbbi életünket. A megfelelő zenével saját ill. édesanyjuk tudatán keresztül jut el a hatás, elindul egy olyan biokémiai változás, melynek köszönhetően olyan jelzések érkeznek a babákhoz, amelyektől a kicsik is boldogabbak lesznek. Édesanyjuk a zenehallgatás alatt a babára is figyelnek és közben ők is kikapcsolódnak. A magzat finom, rezgő mozgásokkal tudatja édesanyjával hogy jól érzi magát. Fájdalomcsillapításra is alkalmas, mert a zenehallgatás közben a vérben csökken a fájdalmat hordozó kémiai anyagok szintje, mely által a kínok is csökkennek. Pl. gerincbántalmak, hátfájással küszködés esetén. Daganatos betegeknél. A kemoterápiás kezelések idején rendszeresen meghatározott zenét hallgatók könnyebben viselik el a kezelés mellékhatásait. Gyomor és bélbántalmak, migrénes fájdalmak, szív és érrendszeri betegségek esetén is vannak klinikai tapasztalatok a zene gyógyító hatásáról. Közvetlenül hat az agyhullámokra, a bőrellenállásra, légzésfrekvenciára, a pulzus valamint a vérnyomás is mérhető hatás.

Formája szerint lehet egyéni és csoportos. Mindkét formának megvan a maga előnye. Hatásos mind gyermekeknél, mind felnőttek esetében, minden korosztálynál. A passzív zeneterápiás formája már magzati korban, míg a képzőművészet terápiás forma az eszközhasználat elsajátítása után (körülbelül 4 éves kortól) alkalmazható.

 

Főoldal

 

Formák / Lehetőségek

 

Miért is?

 

Szakdolgozat

 

Refrenciák

 

Galéria

 

Faliújság

 

Linkajánló

 

Kapcsolat

 

Küldjön egy rajzot!